Toelatingseis

Toelatingseis

Het is nodig om tenminste noten te kunnen lezen om deze opleiding te kunnen volgen. Zodat je notenvoorbeelden kunt ontcijferen (vooral qua toonhoogte).

De toelatingseis: “ ... een beetje noten kunnen lezen ...” doet vermoeden dat bijna iedereen deze opleiding kan volgen. Dit is niet waar! De woorden zijn zo gekozen omdat er in de niet-klassieke muziekwereld genoeg mensen (semi-)professioneel met muziek bezig zijn die geen officiële of goede muzikale scholing hebben gehad. Zij kunnen slechts een beetje noten lezen, desalniettemin zijn zij (semi-)professionals.

Het gaat er maar om dat je hersenen gepreconditioneerd moeten zijn om de hoeveelheid informatie te kunnen verwerken binnen een jaar (zie ook artikel neurologische aspecten van muziekstudie).

De toelatingseis zou moeten luiden: "Ruime tijd intensief en serieus met muziek bezig zijn geweest en de intentie hebben een (semi-) professioneel niveau te bereiken."

Ook voor klassiek geschoolde musici geldt dat ze al een beetje bezig moeten zijn met improvisatie en/of compositie (en wellicht ook aan de gang willen met 'niet-klassieke' muziek).

Het belangrijkste is natuurlijk een sterke motivatie, ambitie, inzet en toewijding. Genoeg tijd (minimaal ca. één a anderhalf uur per dag - zie studiebelasting) is vereist om resultaten te boeken en het materiaal te kunnen absorberen.

Er wordt op individuele basis bekeken of de opleiding haalbaar is. D.m.v. een (telefonisch) intake-gesprek kunnen we een goede inschatting maken. Neem contact op!

Inschrijfformulier