Praktijk voorbeelden Niet-klassieke muziek

Voorbeelden uit de praktijk (1):

[Hans - gitarist; zo'n beetje full-time bezig met muziek]

Hans heeft vroeger klassiek gitaarles gehad op de plaatselijke muziekschool. Na het ontdekken van akkoordgrepen, de elektrische gitaar als verjaardagscadeau en het vormen van een bandje met vrienden heeft hij de gitaarlessen opgeschort. Na enkele jaren is hij zijn ‘hobby-band’ zo’n beetje ontgroeit en is hij bijna full-time bezig met muziek. Hij wil op een hoger niveau muziek gaan maken, met betere musici, maar hij stuit op gebrek aan kennis en spelvaardigheid. Terug bij de muziekschool merkt hij dat zijn gitaarleraar hem niet echt veel verder kan helpen. Hij denkt dan aan het conservatorium, maar bij navraag blijkt dat hij dan eerst jazz moet gaan leren spelen - Hans luistert nooit naar Jazz en heeft tot nu toe alleen maar pop en R&B gespeeld. 
De opleiding van Pro-Music Training bood uitkomst!


Voorbeelden uit de praktijk (2):

[Band - platencontract]

Na het snelle succes en groeiende populariteit wordt deze band voor de TV camera op het podium gezet met andere bekende artiesten. Voor deze belangrijke gelegenheid moeten ze nieuwe nummers instuderen. Dit vormt een probleem! Zij stuiten tegen hun gebrek aan kennis, ervaring, spelvaardigheid en inzicht/onderbouw. Alleen al de lead-sheets die ze toegestuurd krijgen kunnen ze niet goed lezen. Hun repeteermethode is uiterst onprofessioneel en gaat veel te langzaam. De platenmaatschappij stuurt een vakkundige musicus/ producer om ze te helpen snel de songs in te studeren.
Het blijkt dat zij (zoals zovelen) repeteren in de vorm van: “ ... en dan doe jij dit ... (speelt iets voor) ..., wanneer ik dit speel ... (speelt iets) ...”, “oh, bedoel je dat stuk van ... (speelt iets) ... en dat drie keer...”, “ ... en wanneer komt dat dan ... (speelt iets) ...?”. De opleiding van Pro-Music Training bood uitkomst!     Zie ook: "Help! We hebben een platencontract!"                             
               

Voorbeelden uit de praktijk (3):

[Lonneke - songwriter /singer: contract]

Lonneke is een singer-songwriter die piano speelt. Ze is een mooie meid met een fantastische stem en veel flair en muzikaliteit. Ze heeft haar eigen bedrijf, maar mooie songs maken en zingen voor publiek is minstens zo belangrijk. Het verbaast dan ook niemand dat haar muzikale carrière in de loop der jaren aardig vorm begint te krijgen. Het contract dat haar aangeboden wordt door een grote hotelketen doet haar beseffen dat haar vakkennis niet adequaat is. Ze weet het ware niet van akkoorden, harmonieën, improvisatie, songstructuur en opbouw. De manier waarop ze zichzelf begeleidt op de piano is zwak en haar songs missen diepte. Bovendien zit ze vast in haar beperkte middelen om een song te schrijven. De opleiding van Pro-Music Training bood uitkomst!


Voorbeelden uit de praktijk (4):

[Nash - ambitieuze producer]

Nash heeft veel ambitie als producer. In de loop der tijd heeft hij een kleine home-studio gebouwd waar professionele producties kunnen worden gedaan. Hij weet veel van (geluids)techniek en hij is erg snel en goed met Cubase (DAW). Wat hij weet van muziek heeft hij geleerd door het werken met zijn muziekproductie-software en van het internet. Hij beseft dat hij veel meer van muziek af zou moeten weten om als producer verder te komen. Het bijwonen van een opnamesessie van een andere producer/musicus bevestigt dit. De opleiding van Pro-Music Training bood uitkomst!


Voorbeelden uit de praktijk (5):

[Aart - pianist; koor begeleiden]

Aart speelt klassiek piano. Niet professioneel maar toch redelijk goed. Iedere zondag in de kerk speelt hij zijn stukjes van Bach. Maar hij zou graag eens wat anders willen en meer variatie kunnen aanbrengen in z’n repertoire. De liederen die in de kerk gezongen worden weet hij niet te begeleiden, want in de bladmuziek staat alleen de zangmelodie en tekst. Zodra er gezongen gaat worden stopt hij steevast met spelen of hij speelt de melodie mee. Als hij de melodie zou kunnen harmoniseren en daarmee een mooie, toepasselijke begeleiding zou kunnen maken zou dat de dienst zoveel mooier maken. Bovendien houdt hij ook veel van jazz en te kunnen improviseren zoals een jazzmusicus is een langgekoesterde droom! De opleiding van Pro-Music Training bood uitkomst!


Voorbeelden uit de praktijk (6):

[Trudy - saxofoon; soleren in de band]

Trudy speelt saxofoon in een reggae-band en een jazz-ensemble. Als er solo's gespeeld moeten worden, doet iedereen dat met gemak behalve Trudy, want het lukt haar nog niet om een mooie solo te spelen. Ze weet wel het een en ander van akkoorden en toonladders en zo, maar lang niet genoeg om uit de voeten te kunnen. De opleiding van Pro-Music Training bood uitkomst!!