Praktijk voorbeelden Klassieke muziek

Voorbeelden uit de praktijk (1): 

Leon - violist en pianist
Leon en Peter, een violist en pianist (beiden met conservatorium opleiding) hebben recentelijk een duo gevormd waarmee ze nu (via een boekingsburo) opeens een paar keer per week optreden. Deze optredens vormen één van de professionele activiteiten en voorzien voor een belangrijk deel in hun inkomsten. Ze hebben een mooi repertoire met o.a. Mozart, Haydn, Franck, Beethoven, etc. Deze stukken hebben ze ingestudeerd. Het volledige repertoire voorziet in dit stadium van hun samenwerking in 75 minuten muziek. Meestal wordt dit opgedeeld in twee sets van resp. 45 en 30 minuten.

Tegen het einde van een optreden bij een belangrijke receptie bij de ABN-AMRO wordt hen gevraagd of ze nog een extra 20 minuten kunnen vullen i.v.m. onvoorziene omstandigheden. Er zit niks anders op dan enkele stukken te herhalen die ze al gespeeld hebben (of het prima-vista spelen van stukken die ze niet (goed) hebben gestudeerd).

Als ze bekend waren geweest met akkoordsymbolen en improvisatie dan hadden ze met gemak oneindig kunnen doorspelen en waren een extra 20 minuten geen probleem geweest. Bovendien zouden ze dan hun optredens makkelijker kunnen aanpassen aan de situatie en hun publiek. En tot slot, ze hadden hun improductieve repetitieperiode kunnen inkorten. De opleiding van Pro-Music Training bood uitkomst!


Voorbeelden uit de praktijk (2): 

Beroepsmusici
Een groep beroepsmusici die elkaar nog kennen van het conservatorium komen vaak samen in uiteenlopende bezettingen om concerten te doen. Meestal is het de kerngroep van 5 musici, maar vaak wordt het uitgebreid met extra musici tot soms wel 15. Dit is afhankelijk van de gelegenheid en van de opdrachtgever. Musici ‘schnabbelen’ op die manier vaak hun inkomen bij elkaar, aangevuld met lesgeven, of met een aanstelling in een beroepsorkest. Ivan (de eerste violist) is de leider en is o.a. verantwoordelijk voor de muziek en het repertoire.

Het jaar 2006 is uitgeroepen tot Mozart-jaar i.v.m. Mozart’s 250ste verjaardag. Het volle ensemble is gecontracteerd om op te treden. Helaas bestaat het voltallige ensemble uit een bezetting waar Mozart nooit specifiek voor heeft geschreven. De muziek moet dus omgezet worden naar deze bezetting. Het moet herschreven worden! Dit is een probleem waar Ivan (de leider) vaak mee geconfronteerd wordt. In de loop der jaren is hij er wel wat handiger in geworden en heeft hij d.m.v. vele telefoontjes naar de desbetreffende instrumentalisten, het doorploeteren van boeken over harmonie en met vallen en opstaan wel het één en ander geleerd over de instrumenten en hoe je ervoor moet schrijven, maar het is iedere keer een worsteling! De opleiding van Pro-Music Training bood uitkomst!